Viikoittain ilmestynyt Kansan Uutiset (KU) uudistui keväällä noin kuukausittain ilmestyväksi aikakauslehdeksi. Kuukausi antaa merkittävästi aiempaa laajemmat mahdollisuudet lehden kansien ideointiin. Käykäämme nopeasti läpi muutamia kevään kansia.

Lyhyenä pohjustuksena ja selvennyksenomaisesti iso osa ajattelustani merkitsee neliväripainokoneen pelkistämistä grafiikanpainolaitteeksi, jolle syötetään neljä painolaattaa painettavaksi päällekkäin paperille. Erotuksena grafiikkapainosta: prosessi on teollinen, painaminen on nykyisin erittäinkin tarkoin kohdistettua, väri siirretään paperille tyypillisesti pyörivältä telalta (ei levyä prässäämällä), paperi on useimmiten erittäin paljon ohuempaa kuin grafiikanlehti ja minä en tietenkään tee taidetta vaan teollista käyttöesinettä eli lehteä, joka on kalankääre, tulen ruokaa ja parhaimmillaan hetken elävä informaation vaikutuskykyinen lähde.

Kansan Uutiset 08/2022

Helmikuun 25:ntenä ilmestyneen viimeisen Viikkolehden kansi tehtiin vielä varsin nopeasti. Lehden ja kannen koko on leikattu tabloid. Kuva-aiheessa on Ukrainan lippu, jossa usein sinisen selitetään viittaavaan maan laajaan ja selkeään taivaaseen ja keltaisen hedelmälliseen maaperään ja auringossa kylpevään viljasatoon. Voimakkaasti rasteroitu ja armeijan harmaalla väritetty tankki on Venäjän käytössä olevaksi tiedettyä kalustotyyppiä, kallistettuna pyristellessään kumpuilevassa maastossa.

Kansan Uutiset 09/2022

Ensimmäinen kuukausilehden kansi (maaliskuu) on sommitelma KU:n arkistojen aiheista ja vähin osin uutta piirrosta. Värit ovat KU:n värimaailmasta: logon ja uuden ilmeen perustan punainen, lehdelle suunniteltu keltainen ja eräs tuotantoon soveltuva nelivärimusta. Kokonaisuuteen jätetty roso on valinta, ja materiaaliin tuodun uuden piirroksen aines on valitusti siloinen; onhan se pelkkää valoa (keltainen). Sommitelman auto on arkiston Pobeda, tuulilasi on vektoripiirros. Banderolli on tuoreehko arkiston valokuvasta, teksti on ikään kuin liimattu päälle taittopöydällä eli nykyaikaisessa taitto-ohjelmassa. Etualan naishahmo on tanssija KU:n eläkkeelle jääneen valokuvaajan Jarmo Lintusen ottamasta valokuvasta. Hahmon toinen käsi jää yksinkertaistuksessa vartalon päälle näkymättömiin, minkä keksiminen jää katsojalle. Perspektiivi sommitelmaan on luotu jopa samanväristen elementtien välille käytännössä valolla. Tekniikka muistuttaa leikatusta kartongista valmistettua sommitelmaa. Valokeilat (teknisesti vektoreita mutta käytännössä muotopuolia laatikoita) sojottavat hujan hajan sommittelun syistä antamaan perspektiiviä ja käyttökelpoista pinta-alaa pikkuotsikoille. Ne ovat kuitenkin myös muistuma hullunkurisesta animaatiosta, jollaisessa mennään hyrskyn myrskyn.

Kansan Uutiset 10/2022

Järjestyksessä toisen kuukausilehden (huhtikuu) kansi kysyy kansijutussaan, millaiseen tulevaisuuteen vasemmisto suuntaa muuttuvassa Euroopassa. Kannen punainen ei ole KU:n ilmeen mukainen logopunainen vaan yksi vasemmiston perinteisistä punaisista. Se on toki tarkasti valittu niiden joukosta, mutta nykyaikainen painotekniikka kelvolliselle paperille tietysti toistaa sen uskollisemmin kuin ehkä monesti aiempina vuosikymmeninä on ollut mahdollista. Keskellä hallitsevana elementtinä on viisisakarainen tähti, tuttu muodoltaan punatähdestä, mutta kolmiulotteisena (tahot nelivärimustaa ja hopeaa). Vaaleat alueet (myös tässä hopea eli neliväriprosessissa harmaa) hahmottelevat sakaroiden keskilinjojen jatkeet ja sakaroiden katkoman ympyrän. Aihe on tietysti tältä osin viittaus Naton tunnuksissa käytettyyn symboliikkaan. Viivojen pituuksissa kannattaa havaita vastapäivään periaatteessa kasvava pituusero, jonka innoitus on Naton käyttämässä toisenlaisessa ja tulkintani mukaan transatlanttisuutta korostavassa pituuserossa, kun kuvituksessa viitataan pyörähdykseen. KU-logo on valkoinen erotuksena kannen aihelmasta.

Kolmannessa kuukausilehdessä (toukokuu) on henkilökuva. Valokuvan Minja Koskelasta otti Antti Yrjönen. Kuvankäyttö mukailee KU:n uudistuneen ilmeen suunnitelleen Markus Freyn (Kubo) ohjeistoa. Jotain saman tyyppistä ja jotain melko toisenlaista tulette näkemään jatkossa.