Grafia

Visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestön Grafian ”ilmeuudistus” kadotti Löydä tekijä -osion, jota osaajia tarvitsevat käyttivät osaajien hakemiseen. Yhdistys viestitti 15. lokakuuta jäsenistölleen sähköpostitse:

Grafian ilmeuudistus tuo muutoksia verkkosivujen Löydä tekijä -osioon

Käy tarvittaessa lataamassa portfoliosi sisältö talteen 31.10.2014 mennessä.

Grafian nettisivut uudistuvat ennen vuodenvaihdetta tuoden mukanaan muutoksia sivujen Löydä tekijä -osioon. Koska formaatti ei ole palvellut nykyisessä muodossaan, poistuu se käytöstä ilmeuudistuksen myötä. Jatkossa Tekijät-sivusto toimii Grafian jäsenluettelona, josta löytyy profiilikuva, yhteystiedot sekä 1-3 omavalintaista linkkiä (esim. omat nettisivut, Behance, Cargo, LinkedIn).

Käy tarvittaessa lataamassa Grafian nykyisillä sivuilla olevan portfoliosi sisältö talteen 31.10.2014 mennessä. Tämän jälkeen nykyisiä portfolioita ei enää ylläpidetä. Uuden Tekijät-sivun profiilia pääset muokkaamaan lähempänä ilmeuudistuksen julkistusta. Tiedotamme asiasta erikseen. Grafia suosittelee, että käyt luomassa omat sivut esimerkiksi Behanceen tai Cargoon. Sivut voidaan halutessasi linkittää uuteen profiiliisi.

Päivämäärä 31. lokakuuta (puoli kuuta ilmoituksesta) ei sentään pitänyt paikkaansa, vaan portfoliot makasivat sivuilla pitkään. Nyt ne ovat kuitenkin kadonneet. Grafian verkkosivuston valikoista ei löydy tätä osiota. Google löytää Löydä tekijä -sivun, joka on tyhjä.

On lähestulkoon yhdentekevää, löytyykö oma nimeni listalta (jota ei enää ole), mutta toista viikkoa sitten olin sattumoisin etsimässä tekijää visuaalisen viestinnän tehtäviin rahaa vastaan. Olin hieman hämmentynyt siitä, että visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö oli kokonaan kadottanut visuaalisten viestinnän suunnittelijoiden luettelonsa sivuiltaan.

Kokeilin tarpeeseeni Journalistiliiton Free-luetteloa (eli Suomen Freelance-journalistit ry:n hakumoottoria). Ystävällinen terveiseni on, että hakukone kaipaa kehittelyä. Ilmeinen kehitysidea ja siitä seuraava kehitystehtävä on, että osaajat on helposti voitava listata erikoisaloittain, alueittain ja niin edelleen. Aivan kuten vanhassa paperisessa Free-luettelossa pystyi tekemään: valokuvaajat, toimittajat ja graafikot olivat kukin omissa paikoissaan, parhaat edistyksen nimissä ehkä kahdessa (jos se tehtiin mahdolliseksi – syytä olisi ollut ja uskon että näin tehtiinkin). Mutta verkkomaailma antaa hakijan silmille pelkän hakukentän. Hae siitä sitten jotain. Tämä ei ole käytettävyyttä. – Kyllä, onnistuin selvittämään, millaisilla hakusanoilla saattaisi saada osan visuaalisista suunnittelijoista esiin, mutta se oli erittäin tuskallista.

Lisäksi Journalistiliiton freelance-yhdistyksen Free-luettelo ei korvaa Grafian luetteloa, koska harva on molempien järjestöjen jäsen.

Grafian järkevin jäsenpalvelu on mielestäni Löydä tekijä, josta toimeksiantajat voivat hakea tekijöitä. Mitään viestiä mahdollisuudesta muokata uutta ”Tekijät-sivun profiilia” ei ole tietääkseni tullut ainakaan minulle. Kesti myös aikansa etsiä yllä lainaamani viesti, koska otsikossa ei ollut vihjettä järeästä uudistuksesta (vaikka muistin sen lukeneeni).

Quo vadis, Grafia?

comments powered by Disqus