Etsi erilainen Helsingin Sanomien premien joukosta.

Etsi erilainen HS

Kyllä, yksi pääuutissivu on erilainen. Esimerkit ovat peräkkäisiltä päiviltä vapun molemmin puolin (kuvassa ne eivät ole aikajärjestyksessä). Ainoa joukosta selvästi erottuva on täysin poikkeuksellinen vapun erikoisavaus, jossa on heitetty mäkeen pikkuiset vinkit lehden lyhyen logon viereltä.

Helsingin Sanomilla on tabloid-uudistuksensa jälkeen ollut selvää hakemista pääuutissivunsa ilmeen kanssa. Suuret havaittavat ongelmat ovat olleet aukeaman käytössä, niin ettei valmistettaisi kahta erillistä sivua. Varmasti erilaiset näkemykset ovat riidelleet toimituksessa, ja uuden haltuunotto vaatii aina opettelua.

Tarkastelin Helsingin Sanomien tabloid-uudistusta tuoreeltaan tammikuussa.

Erityisesti pääuutissivun yläkerta on elänyt. Tuorein uudistus on vinkkien runsas lisääminen tuomalla niitä sivun oikeasta laidasta myös ylälaitaan. Aluksi ne olivat järjestäytymätön sillisalaatti. Sitten niille löytyi järjestys. Yleensä järjestys lisääkin tiedon omaksuttavuutta ja usein myös kokonaisuuden kauneutta.

Samoihin aikoihin lehden pääuutinen alettiin sijoittaa joka päivä jokseenkin samanlaiseen tilaan ja samaan muotoon ylittäen aukeama aina pääkuvalla. Kuten kuvissa. Aukeaman hallitsevat elementit ovat siis aina jokseenkin samankaltaiset, paitsi erityisissä poikkeustapauksissa.

Hesari siis löysi menestyskaavan ja monistaa sen pääuutissivullaan joka päivä. Tylsää vai tehokasta?

Yksi hyvä tapa toistettuna ainiaan on tietenkin parempi kuin joka päivä uusi huono ilme. Mutta. Tabloid toi Helsingin Sanomat uuden ilmaisun piiriin. Hyvät tabloidit on jo pitkään tehty mielessä erityinen näyttävyys, jatkuva design, innovointia joka ilmestymispäiväksi. Blogin varsinainen kysymys ei ollutkaan, onko tämä tylsää, vaan riittääkö toisto Hesarin tasolla antamaan yleisölle vaikutelman laadusta ja siitä tasosta, jolla HS kuitenkin toivottavasti haluaa jatkaa.

comments powered by Disqus