Informaatiomuotoilun Tieto näkyväksi -seminaari (Twitter: #Tietonäkyväksi) järjestetään toista kertaa. Perjantain 20.9.2013 ohjelma on erittäin kiinnostava. En päässyt ensimmäisellä kerralla osallistumaan työkiireiden vuoksi, mutta opintovapaalta käsin päätös osallistumisesta oli helppo.

Toinen seminaarin keynote-esitelmöitsijöistä on Alberto Cairo (Twitter: @albertocairo). Hän työskentelee infografiikan ja visualisoinnin professorina Miamin yliopistossa. Viime vuonna häneltä julkaistiin teos The Functional Art, joka valottaa monelta puolelta infografiikan suunnittelussa huomioon otettavia seikkoja. Ajattelin saada kirjan vihdoin kokonaan luettua seminaaripäivään mennessä.

Toisen keynoten pitää Periscopic-suunnittelutoimiston perustajaosakas Kim Rees (Twitter: @krees). Toimisto on erikoistunut yhteiskunnallisiin ja ympäristöä koskeviin aiheisiin ja näissä nimenomaan datan visualisointiin. Suunnitteluhenkilökuntaa on peräti kymmenen.

Muiden ansiokkaiden puhujien joukossa on oikeutetusti ensimmäisenä Malofiej-infografiikkakilpailussa Suomeen pronssimitalin verran menestystä tuonut Hannu Kyyriäinen. Palkittu työ oli Suomen Kuvalehden tuohon aikaan kunnianhimoisesti tehdyllä infografiikka-aukeamalla julkaistu Kutistunut Palestiina: hiekasta kasattu palestiinalaisalueen pieneneminen ajassa.

Tieto näkyväksi -seminaarin järjestämisessä keskeinen on Tapio Vapaasalon johtama Informaatiomuotoilu.fi-ryhmä, joka kokoaa suomenkielistä perusteosta informaatiomuotoilusta. Hankkeen ilmoitettiin aluksi tavoittelevan julkaisua vuoden 2012 syksyllä, mutta uudesta aikataulusta ei liene tiedotettu. Hankkeesta on julkaistu verkossa hyvä informaatiomuotoilun englanti–suomi-sanasto.

Viime hetkillä ilmoitettiin aikataulumuutoksesta, joka venyttää seminaarin päättymistä mutta antaa ruhtinaallisen kahden tunnin ruokatauon osallistujille.

Ilmeisesti seminaariin on vielä saatavana lippuja. Hinta on 60 euroa, mutta opiskelijat pääsevät ilmaiseksi kunhan ovat ilmoittautuneet (hyvissä ajoin) ennakkoon. Ymmärsin aiemmin, että Grafian 50 prosentin jäsenalennus olisi ollut saatavana vain rajoitetun ajan, mutta se on edelleen vaihtoehtona ilmoittautumislomakkeessa. Kannattaa kokeilla. Seminaarista tulee kaikella varmuudella upea.