Kun tehdään graafi tutkimusaineistosta, jossa on kahden vuosikymmenen gappi mittauspisteiden välissä, tarvitaan jotain muuta kuin suora viiva näiden 20 vuoden yli. Bloggasin viime vuonna Aamulehden viivanvedosta (ja paljon muustakin). Tällä kertaa viivan veti Helsingin Sanomat. Kerron nyt, miksi se ei ole hyvä viiva.

Otan Helsingin Sanomien jutun ”Lasten kuritus tuomitaan yhä jyrkemmin” uutisgrafiikan esille, koska sama toistuvaistutkimus oli Aamulehden epäonnistuneessa infografiikkaetusivussa, josta kirjoitin viime vuonna näihin samoihin aikoihin.

Lastensuojelun Keskusliiton Taloustutkimukselta tilaaman tutkimuksen mittauspisteet ovat vuodet 1981, 1985, 2004, 2006, 2007, 2012 ja 2014. Vuosien 1985 ja 2004 välissä on kahden vuosikymmenen tauko. Tällaista taukojaksoa ei voi kuvata aikajanalle 1985–2004 piirretyllä suoralla ainakaan kertomatta, mitä ollaan tekemässä. Katso:

Tutkimustulokset aikajanalla

Tutkimuksessa vuosina 2012 ja 2014 huomautus työn laadusta on oikealla paikalla ja mittauspisteet on merkitty (maallikolle selkeämmin 2012):

Lastensuojelun Keskusliiton julkaisemat tutkimukset 2012 ja 2014

Viivadiagrammin käyttöä voi puolustaa ainakin sillä, että näin saadaan esitettyä sukupuolten välinen ero tuloksissa. Yleisölle julkaistaessa, esimerkiksi sanomalehdessä, tulee tehtäväksi yksinkertaistuksia. Sellaisia tehdessä pitää olla huolellinen.

Lehdessä (ja muutenkin) tutkimustulokset voi esittää kätevästi yhtenä tai useampana pylväsdiagrammina. Nopea esimerkki yksinkertaisesta pylväsdiagrammista (sukupuolet voisi esittää omissaan tai yhteenlasketun osuuden esittää sukupuolista eroavana pylväänä):

Yksinkertainen pylväsdiagrammi. Sukupuolet voisi esittää omissaan tai yhteenlasketun osuuden esittää sukupuolista eroavalla pylväänä.

Viivadiagrammin voi esittää katkaistuna (tai jättää 1980-luvun pois, jos siitä ei kerrota). Äärimmäisen pikainen luonnos ideasta:

Äärimmäisen pikainen luonnos ideasta.

Kaksi vuosikymmentä on kuitenkin aika pitkä aika. Katsotaan vielä kertauksen vuoksi, miten Aamulehti hoiti homman 23.9.2012 osana suurta kokonaisuutta:

Aamulehden näkemys lasten kurittamisesta lehden palkitulta etusivulta 2012.

Kyllä Helsingin Sanomat onnistui paremmin.

comments powered by Disqus