Helsingin Sanomat paperilla ja Android-tabletissa

Mietin Helsingin Sanomien tablettilehteä lukiessani, miksi esimerkiksi kotimaan ja ulkomaiden osaston teemaväri esitetään lehden lyhennelogon taustavärinä mutta kulttuurin (ja mielipiteen jne.) teemaväri osaston nimen sisältävän väripalkin taustavärinä. Äkkinäiseen vaihdokseen ei ole tablettilehdessä mitään motivaatiota.

Sattumalta sain käsiini päivää aikaisemman paperilehden. Kulttuurin väritys tablettilehdessä on seurausta siitä, että lehden A-niskassa (kotimaa, ulkomaat jne.) käytetään osastokohtaista teemaväriä, mutta B-niskassa (kulttuuri jne.) ei käytetä osastokohtaisia värejä vaan yhtä ja samaa. B-niskalla on siis oma väri ja A-niskan kullakin osastolla omansa (tosin kotimaan väri on sama kuin lehden kokonaisuudelle omaksuttu brändiä rakentava väri).

Tabletin käyttäjälle värikäytäntö ei oikein avaudu. Mitkä niskat?

Osastojen teemavärejä ei myöskään käytetä esimerkiksi tabletti- ja paperilehden sisällysluetteloissa (B-niskan vinjettiä lukuun ottamatta). Paperilla ne ovat säännöllisiksi rajattuja täpliä HS:n taustalla osastojen ensimmäisillä sivuilla. Tablettilehdessä värit kertovat käyttäjälle hyvin osaston, johon juttu lukeutuu.

Helsingin Sanomien tablettilehti on nykyisin aiempaa paljon käyttökelpoisempi. Olen tainnut Twitterissä kutsua sitä tuotteeksi, josta on vihdoin tullut myyntikelpoinen. Android-versiosta puuttuu kuitenkin edelleen osa tilaukseen kuuluvista tuotteista kuten Kuukausiliite.

Lisäksi on hivenen hassua lueskella edellispäivän uutisia. Mutta tämä on (kallista) siirtymäaikaa, sama ongelma on kaikilla vanhan ajan tiedotusvälineillä.

comments powered by Disqus