Et saa ystäviä, kunniaa tai vaikutusvaltaa ryhtymällä lehtimoguliksi. Voit ansaita suuren yleisön rahat lehtikioskilta tai verkkokaupasta, mutta jokaisen pennosen saat ilkeydellä, viekkaudella ja salakavaluudella. Hyvä tahto ja kaunis mieli tuottavat lehtialalla tuhon. Kuolemasi hetki on laskettu sillä hetkellä kun aloitat tämän hulluuden.

Kerroin aiemmin, miten uusi päivälehti tehdään viiden euron kuukausimaksulla. Tällä kertaa jutun juoni on seuraava: Kerron ensiksi ylevän tien, jota seuraamalla pidät kollegat ja yleisön tyytyväisinä ja säilytät oman itsekunnioitukseksi. Sen jälkeen kerron pahan poliisin suulla, missä aita on matalin.

0 Ammattisalaisuus veljeltä veljelle, sisarelta sisarelle

Journalisti, olet siirtymässä tarinankertojasta šamaaniksi, joka tietää ettei jumalaa ole, ettei keisarilla ole vaatteita, että aurinkoon katsominen sokaisee. Olet pyrkimässä joukkojenhallitsijaksi, jolle riippuvaiset kantavat veronsa. Kunnioita suurta yleisöä ja ota heidän rahansa äläkä koskaan anna niitä takaisin vaan kerää ne sen hetken varalta, että heidän rakkautensa katoaa, sillä sinä olet tekevä virheitä.

Paha poliisi: Älä koskaan paljasta mitään tästä suurelle yleisölle. (He eivät lue tätä blogia.)

1 Keksi nimi

Nimi tekee lehden, sanotaan. Päivälehti on varattu, samoin Uusi Suomi. Virallista ja varaa myös mahdollinen nimilyhenne verkko-osoitteeksi. Muista lyhyys ja iskevyys.

Paha poliisi: Nimeä Päivälehdeksi, varaa kaikki domainnimet ym. valmiiksi oikealle, miettimällesi nimelle, ja ensimmäisen lakimiehen soiton jälkeen ilmoita julkisuudelle kilpailijoiden pakottaneen sinut epäreilulla ylivoimalla ja lakimiesarmeijan uhkailulla keksimään paljon paremman nimen kuin kilpailijan ikivanha riekale.

2 Ylipuhu tekijät mukaan

Puhelahjasi pääsevät ensimmäisen kerran käyttöön, kun hankit ensimmäiset työntekijät. Suuri osa heistä on luultavasti tuttaviasi, kollegojasi entisistä työpaikoista tai ystäviäsi. Voi olla hyvä idea pitää liian läheiset ihmiset kaukana hankkeesta, jollet voi avoimesti kertoa, että hanke voi kaatua ensimmäisen kuukauden jälkeen. Voit valita, miten avoimilla korteilla pelaat. Joka tapauksessa joudut korostamaan hankkeen uraauurtavaa luonnetta ja parhaita puolia.

Paha poliisi: Huijaa ihmiset mukaan. Puhu kauniita, lupaa paljon, myy taivaspaikkoja osuuksina perustettavasta yhtiöstä: ”omaa” yhtiötä vastaan on isompi kynnys lähteä peräämään oikeuksiaan, kun suunnitelmassasi koittaa palkkojen maksun viivyttämisen vaihe. Katso kohta 4.

3 Itsestäänselvyys, joka on aloittelijalle tuntematon: osakeyhtiö

Suomalainen osakeyhtiö on yhtäaikaa pääomaan ja rajoitettuun vastuuseen perustuva lain voimalla edistetty ja yleisesti kannatettu tapa harjoittaa liiketoimia. Minimaalisen osakepääoman (pienin mahdollinen 2500 euroa) antaa avaimet käteen liiketoimintaan asiakkaana suuri yleisö. Muissa yhtiöissä ja pankeissa tiedetään se, mitä yleisö ei tiedä: Yhtiöösi ei voi luottaa. Ostoihin voidaan edellyttää jopa etukäteismaksua, ja pankki ei anna minkäänlaista lainaa jollet panttaa vastineeksi henkilökohtaista omaisuuttasi.

Paha poliisi: Kunhan vältät talousrikokset, ainoa riskisi on sijoitettu pääoma ja mahdollisesti konkurssin tehneen yrittäjän leima. Voit aloittaa niin suuren liiketoiminnan kuin mihin hankkimasi kumppanit ovat valmiita myymään tavaraa ja palveluita puhumalla ansaitsemallasi luottamuksella. Haaste on tällöin saada myynti käyntiin ja kasvuun nopeasti. Yhtiöön ja sen toimintaan ei saa rakastua: Jos toiminta ei kannata, pelasta mitä voit ja anna kaatua. Älä sijoita kannattamattomaksi osoittautuneeseen toimintaan lisää omaa tai lähipiisi varallisuutta.

4 Salaisuus, jota kaikki eivät tiedä: henkilöstökulut

Aloittavana riskihankkeena henkilöstö on pienin riskisi, sillä saat kaiken luotolla: palkkaa nyt, maksa vasta kuukauden päästä. Aloita julkaiseminen sillä hetkellä kun palkanmaksu alkaa, jollet pysty puhumaan palkatonta alkujaksoa.

Paha poliisi: Et maksa ensimmäisiä palkkoja ajallaan etkä sovitun suuruisina, koska rahaa ei ole. Lykkäät maksun vaiheeseen, jossa liiketoiminta on vakiintunut. Jos se vakiintuu. Vaikket maksaisi ensimmäistä palkkaa, osa jää vielä kuitenkin töihin. Älä maksa itsellesi ensimmäisestä kuusta mitään, älä autoa, älä kuluja kuitteja vastaan: vältä talousrikostuomio, vältä korvausvastuu. Jos pystyt maksamaan palkkoja, muista, että sinulla on oikeus saada kohtuullinen korvaus omasta työstäsi: ota se jokaiselta kuukaudelta. Palkkojen maksamatta jättäminen johtaa vaikeuksiin ammattiyhdistysliikkeen ja viranomaisten kanssa. Tämä peli vaatii kylmiä hermoja ja röyhkeyttä.

5 Levitä huhua

Pane huhu liikkeelle. Alun markkinoinnille on tärkeää, että alan ruohonjuuritaso (toimittajat) kiinnostuu ja levittää tiedon ostajakunnalle. Innosta henkilöstösi – ennen palkanmaksun alkamista – levittämään sanaa. Järjestä riittävän aikaisin media-alan pienelle helsinkiläiselle piirille bileet.

Paha poliisi: Käytä kaikki kontaktisi siihen, että saat uudelle lehdelle mahdollisimman suuren huomion julkisuudessa. Lupaa yhdelle lehden saavuttavan kuun, toiselle marsin, kolmannelle tähdet. Järjestä edellä mainitut bileet, joista sinä ja kumppanisi maksatte vain viinat ettekä vielä kenenkään palkkaa (velvoita kuitenkin uusi ja innokas henkilöstö osallistumaan ja minglaamaan).

6 Vuokraa toimitila

Vuokraa pieni avokonttori. Kalusteet saa kierrätyskeskuksesta. ”Oma kone mukaan töihin” on kiinnostava ajatus ulkomailta. Kannusta myös muodikkaisiin etätöihin, jotka oma kone mahdollistaa. Anna kuitenkin puhelinliittymä.

Paha poliisi: Sano toimitukselle ja sihteerille, että Applekin aloitti autotallista. ”Pian muutamme isompiin tiloihin ja kaikki saavat oman huoneen. Pitää vain ensin saada rahaa sisään tilaajilta.” Käytä niin paljon työvoimaa toimituksen ulkopuolelta niin halvalla kuin suinkin ilkeät. Mitä vähemmän ihmisiä asiakkaat mukaan lukien lampsii toimistolla, sitä halvemmat siivouskulut.

7 Päivitetty juoksevien kulujen kustannuslaskelma ensimmäiseltä kuukaudelta

Olemme saaneet riittävät tiedot uuden lehden ensimmäisen toimintakuukauden todellisen tulo- ja menoarvion laskemiseksi. Aiemmassa laskelmassa oli virheitä, jotka olivat tarpeen illuusion suojelemiseksi. Tämä on totuus:

KassavirtalaskelmaGraafi esittää kassavirran: paljonko rahaa tulee, paljonko menee ja paljonko yhteensä kertyy kassaan (kumuloituu). Vuokratakuu on käytännössä noin kolmen kuukauden vuokraennakko, siivouslasku tulee vasta seuraavassa kuussa jne. Uusi lehti panostaa voimakkaasti markkinointiin: alussa luotetaan alalla syntyvään pöhinään. Se poikii ilmaista julkisuutta, sillä vanha media ei aluksi tunnista pelottavaa kilpailijaansa. (Johtajat eivät lue tätä blogia.) Välittömästi ensimmäisen päivän jälkeen kaikki sisään tuleva raha pannaan markkinointiin sosiaalisessa mediassa ja muuhun digitaalisten välineiden mainontaan. Vasta puolivälissä ensimmäistä kuukautta rahaa aletaan jättää kassaan.

Sokeri pohjalla on merkitty keltaisella: palkkavelat. Ensimmäiseltä kuukaudelta ei ole aikomustakaan maksaa palkkaa 14 ihmiselle eikä sisältöjä osteta toimituksen ulkopuolelta. Kaikki raha kulutetaan markkinointiin, kunnes aletaan kerryttää varoja, jotta palkkoja voitaisiin alkaa maksaa. Toinen ja kolmas toimintakuukausi ratkaisevat, miten hankkeen käy: jos tilaukset säilyvät tai kasvavat ja mainostulojakin virtaa, palkanmaksu mahdollistuu.

Velkaongelman voi ratkaista eri tavoin:

  1. Henkilöstö suostutellaan alun perin töihin tietoisina siitä, että ensimmäisen kuukauden työ on ”osa-aikaista” ja siitä maksetaan erittäin vähän.
  2. Henkilöstö suostutellaan yrittäjähenkiseksi, niin että he rahoittavat osaltaan hankkeen alkua ja omistavat pienen osuuden kustannusyhtiöstä. Tämä kuulostaa hienommalta kuin on.
  3. Henkilöstöksi tulevat perustavat osuuskunnan ja ovat tasavertaisia omistajia, jotka voivat päättää palkata esimerkiksi sihteerin ja olla itse pienellä palkalla muutaman kuukauden.
  4. Toiminta aloitetaan laskelmaa pienimuotoisempana. Kuluja voidaan vähentää henkilöstöstä, toimitilasta, laskelman ulkopuolella kokonaan olevista aloituskustannuksista tai markkinoinnista. Viimeksi mainittu tuskin on hyvä idea.
  5. Paha poliisi: Yhtiön johto seuraa alusta alkaen strategiaa, jossa palkat maksetaan vähitellen ja pahoitellaan tilannetta henkilöstölle. Henkilökuntaa palkataan alun alkaen sen verran, että muutamien lähtö ei haittaa liiketoimintaa.

Valinta on Sinun.

Pahan poliisin sitova sopimusteksti

Tämä on fiktiota. Tarina ei sisällä yhtään oikeaa henkilöä, vaan kaikki henkilöt ja tapahtumat ovat sepitettää. Mikään tarinassa ei tarkoita viittausta oikeaan elämään. Kaikki kuvatut temput ovat ammattilaisten tekemiä eikä niitä pidä yrittää kotona. Lasten tulee tutustua tähän ainoastaan täysi-ikäisen huoltajan valvonnassa.

comments powered by Disqus