#kuva + #journalismi = #kuvajournalismi

#kuva + #journalismi = #kuvajournalismi

Sanomalehtien on panostettava kuvatoimittamiseen. Jo kaksi perättäistä vuoden parhaita sivuja etsivän kilpailun raatia on kiinnittänyt huomiota puutteisiin kuvien käytössä. Se merkitsee, että alalla on vaikeuksia hankkia ja sijoitella valokuvia, briifata ja tilata kuvituksia, ideoida ja toteuttaa grafiikkaa – esimerkiksi. Samasta asiasta ei pitäisi joutua sanomaan kolmatta kertaa.

Viime vuoden Vuoden parhaat -kilpailun ulkoasuosuuden raati kiinnitti huomion kuvan käyttöön sanomalehdissä. Natalia Baer arvioi Suomen Lehdistössä, että toimituksissa ei ole varattu tarpeeksi resursseja kuvien suunnitteluun. Hänen mielestään lehti tarvitsee kuvatoimittajan. Jussi Tuulensuu näki, että ”kuvaa käytetään automaattiohjauksella”. Tuulensuu piti infografiikkaa hyvänä lääkkeenä automaattistumista vastaan.

Kuluvan vuoden kilpailussa uuden raadin jäsenet sanoivat Suomen Lehdistössä saman kuin edeltäjänsä vuotta aiemmin: Laura Vuoma ja Eeva Vierros kaipaavat moneen lehteen ”tarkempaa silmää kuvien valintaan”.

Samasta asiasta ei pitäisi joutua sanomaan kolmatta kertaa.

Sanomalehtien liiton Vuoden parhaat -kilpailun ulkoasuosasta ”Parhaat sivut” julkistettiin tänä vuonna pienikokoiset kuvat ja monisivuisista kokonaisuuksista vain alku (päivitys: myöhemmin verkkoon lisättiin PDF:t, joihin tutustumalla saatan saada aiheen seuraavaan blogikirjoitukseen). Palkitut ovat ns. hyviä perushoitoja osin poikkeuksellisissa tilanteissa, mutta mukana on valokuvakuvitusten lisäksi yksi kuvitus ja yksi kartan sisältävä aukeama.

Viime vuonna palkittiin runsaasti tavallista erikoisemmin laadittuja sivuja ja aukeamia. Osin näissä mentiin selvästi vikaan, mitä käsittelin blogissani. Mutta viimevuotinen raati teki rohkeita palkitsemisvalintoja ja nosti esiin infografiikan merkityksen. Tämänvuotisessa kärkikaartissa huomion herättää nimenomaan valokuvan korostunut osuus kuvituksena ja infografiikan täydellinen poissaolo.

Kilpailu on siis liikkunut ääripäästä toiseen. Mitä ensi vuonna? Vaikuttakaa ainakin osallistumalla ahkerasti.

#kuva + #journalismi = #kuvajournalismi

Kirjoittaja ei osallistunut Vuoden parhaat -kilpailuun eikä tiedä työnantajansa mahdollisesta osallistumisesta mitään opintovapaansa vuoksi.

comments powered by Disqus