Olimme laskeutumassa Nazisin kukkuloilta, kun radio-operaattori nosti äkisti luurin korvalleen. En olisi jaksanut enää askeltakaan, joten nautin suojautumisesta mutaisen kiven taakse.

”– –rrrikki, teidän on palattava kukkulalle ja pidettävä se hallussa, kuuletteko? Kuuletteko?” En tiedä kauanko olin hiljaa, mutta huomasin alkaneeni puhua radioäänen päälle: ”Kuka te olette?”

”Tämä on kenraali Apunen ja teidät on määrätty pitämään Nazisin kukkula hallussanne sillä joukolla mikä teillä on. Onko tämä selvä?”

Ryhmästä oli kuollut yöllä kaksi miestä, lääkintämies päähaavaan, ja meitä oli jäljellä neljä. Olin radioinut kaiken tämän esimiehelleni aamun viestihetkenä ja lähtenyt tukikohtaan. Mikä vitun pelle tämä äijä oli?

”Herra kenraali –”

”Sinä saatanan äpärä otat nuijasi ja vaikka hakkaat niillä hyökkääjän ulos Nazisista ja sassiin. Ja jos sinä jäät sinne niin sinne tulee uusi mies ja alkaa hakata sinulla. Tuliko selväksi?”

Olimme olleet sodassa Nazisista syksystä asti. En jaksa muistaa pidemmälle eikä minulle ole kerrottu, mistä kaikki alkoi. Äkkiä pommikoneet syöksyivät korkealta pääkaupunkiin, linkkimastot kaatuivat ja meillä oli jäljellä vain parikymmentä kilometriä kantavien mieskantoisten radiolinkkien verkko. Joka oli nyt toiminut niin hyvin että olin saanut uudet määräykseni.

Sotilaat ovat viimeinen hermoverkko, kun kaikki muu on menetetty. Muistan jotain. Sodassa vangittua ei saa tappaa. Paskat. Sotilaan elämä perustuu oikeuteen vastaanottaa määräyksiä.

Tunnen kuumeen nousevan. Hiki on loppunut, värisen. Sota on vastuussa ennen kaikkea sotijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä sodassa tapahtuu.

Musta sadevesi valuu miesten kypäristä. Makaan Nazisissa, kunnes vesi ja kusi loppuvat. Muistoksemme nousee Arc de Triomphe des Nazis.

Eloonjääneet jatkavat taistelua ylivoimaisia olosuhteita vastaan. Kenraalit määräävät, sotilaat tottelevat. Jos joku koettaisi lähteä, minä en ampuisi. Joku muu veisi minutkin sitten kenttäoikeuteen. Täältä ei paeta. Nazisin kukkulat ovat meidän ikuisesti. Ja meidän nimemme piirtyvät sankaritauluihin.

Semper fi.

 

comments powered by Disqus