Mitä toimittajan pitää ottaa huomioon uutisgrafiikassa? Lyhyt johdatus nautittavaksi sisäisesti ja asetettavaksi huoneentauluksi kaikkiin työpisteisiin.

1 Grafiikan pääjehu | 2 Uutisgrafiikan valmistaja | 3 Toimittaja

Ohjeet. Pidä toimituksen tyylikirja tai muut uutisgrafiikasta annetut ohjeet välittömästi saatavana tämän seinälehden vieressä. Seuraa ohjeita kohta kohdalta. Jos ohjeita ei ole, vaadi ne.

Lomake. Täytä grafiikan tilauslomakkeen kaikki kohdat huolellisesti. Jos lomaketta ei ole tehty toimitukseenne, ehdota sellaisen luomista, jotta virheet vähenevät, aikataulu nopeutuu ja kaikki grafiikat sisivat ehdotukset otsikoksi ja selitystekstiksi.

Keskustele. Tee kaikkesi ollaksesi hyvissä väleissä grafiikan valmistajan kanssa. Kiireisessä uutishuoneessa on erittäin vaikeaa ja kaikille osapuolille hyvin ikävää joutua muuttamaan kerran lopulliseksi valmistettua grafiikkaa ilman että asiasta on saatu uusia, mullistavia tietoja. Ole kaveri, saat palveluksen.

Ideoi. Piirakka vai pylväät, kuvan kanssa vai ilman, voisiko asian piirtää, mikä kaipaa selkiytystä, voisiko tämä hanke olla toimituksen tavanomaista näyttävämpi, kilpailuunkin kelpaa projekti.

Kysy. Ennen kuin runnot jotain kasaan, kysy ja virkistä muistiasi. Piirakka vai pylväät, numerodataa desimaaleilla vai pyöristäen, voiko ihmisen jakaa (tilastomassan voi), ehditäänkö kartta tehdä samana päivänä, onko kuvitusbudjetissa vielä oravannahkoja suureen ideaasi (ja sopisiko se korkealle päällikölle), ehtisikö joku etsiä kuvat, millaiset ovat metsäjäniksen jäljet.

Data. Hanki tiedot ja syötä ne Exceliin. Jos annat muualla valmistetun aineiston työstettäväksi, osoita sen oleelliset kohdat ja anna tiedosto ja sen lähde (esim. verkko-osoite). Jos aineistosta on eri versioita (esim. eri vuosilta), etkä käytä uusinta, perustele tekemäsi valinta.

Tarkista. Kopioi tarkasti. Myös alkuperäisessä aineistossa voi olla virheitä: jos epäilet virhettä, tarkista aineiston luovuttajalta. Tutki tulosten mielekkyyttä, kysy jos epäilet.

Paljasta. Älä tyydy kopioimaan. Opettele tilastoaineiston käsittelyä ja analysoi sitä. Kysy tilaston laatijalta lisämateriaalia tiedotusta varten jaetun lisäksi. Pyydä tiedotusvälineellesi jotain omaa tai kaiva se itse saamastasi tai keräämästäsi aineistosta.

Korrelaatio. Älä väitä asian johtuvan toisesta ennen kuin olet varma. Kysy asiantuntijalta. Kerro yleisölle, jos asia on epävarma mutta silti julkaisemisen arvoinen.

Tarkista. Vielä kerran.

Tarkista valmis grafiikka. Merkitse virheet ja käy osoittamassa ne sormella. Älä huuda. Tarjoa kalja.

PS. Bonuspiste

Matematiikan ja tilastotieteen perusteiden osaajia on vähän, ja hyvissä paikoissa osaamista arvostetaan. Lukiopohja on riittävä, mutta selvitä ainakin pyöristyssäännöt. Kaiva esiin valtiotieteellisessä käymäsi tilastotieteen johdannon moniste. Jos moniste on kadoksissa tai et koskaan käynyt tällaista kurssia, Google auttaa. Toimittajan ei tarvitse osata laskea varianssia, mutta aineistoa hallinnoivan tilastotieteilijän selityksestä pitäisi ymmärtää pääasiat ja Excelistä täytyy osata valita oikeat toiminnot. Nyrkkisääntö: Tarkkaile prosessin mielekkyyttä lähtökohdista lopputulokseen ja omaan selitykseesi siitä. Jos et ymmärrä jotain, lukijakaan ei ymmärrä. Kysy. Selvitä. Tarkista.

comments powered by Disqus